2009. június 22., hétfő

Leszállópályák


Ahogy Mumbai felett landoltunk, az esős monszun-idő miatt szokatlanul tiszta volt az ég, messzire el lehetett látni. Tájépítész szemmel ez nagyon érdekes, de persze nem kell ahhoz tájépítésznek lenni, hogy az ember észrevegye, hogy a leszállópálya vonalában végeláthatatlan bádogház-erdő húzódik. A dobozokból meg dirib-darabokból összetákolt viskók egymást szinte tökéletesen érintik, az egész leszállósáv teljesen sürün beépítve - milliók otthona. Felülről ez kedves mozaikosnak néz ki, de lentről elég más a kép. Ha láttátok a Gettó Milliomost, akkor el tudjátok képzelni, milyen, csak adjatok a képhez 3o-35 fokos baromi párás, nehéz levegőt, folyamatos káoszt meg zajt. Persze folyóvizük tuti nincsen, talán áramot sikerül egyeseknek lopni valahonnan, de az tuti nem biztonságos, a többinek meg még lopott árama sincsen. Persze egy indiai slum tud ám nagyon klassz is lenni, kedvelt időtöltésem itt Punében fesztiválok idején a slumokat járni, hatalmas bulik vannak. Viszont a mindennapok szerintem ott nagyon nagyon kemények, amit persze a slum-lakók nem is biztos, hogy átlátnak vagy észrevesznek, miután ezt az egy körülményt látták egész életükben. 


Érdekes összehasonlításként, ahogy Reykjavíkban (illetve onnan kb 5o km-re Keflavíkban) a felszállópálya alatti vonal teljesen lakatlan lávamező, ami Izland népsűrűségét ismerve egyáltalán nem meglepő. Ugyanez Londonban, a Heathrow (a legnagyobb ottani reptér) leszállósávja alatt a Kew Gardens húzódik, ami egy fantasztikus kikapcsolódáasi lehetőség London aprajának-nagyjának (a mellékelt videó is a kertről szól). Ha netán oda pottyan egy gép, azért az mégiscsak más, mintha a világ egyik legsűrűbben lakott területén tőrténik valami kellemetlen. A folyamatos zajterhelésről meg kerozinról nem is beszélve. Ennyit az esélyegyenlőségről meg az emberi jogok univerzális, mindenkire kiterjedő védelméről.



English Summary

It is shocking to witness the differences in each airport's immediate surroundings. While in Iceland all is covered with lava around you as you land, in Heathrow you enjoy a fabulous view above Kew Gardens. In Mumbai though, you pass by slum areas inhabited by many many hundreds of thousands, exposed to the constant noise and pollution from the planes, living without water, electricity etc. in the monsoon in pouring rain and in the summer in 45 + degrees. Equal opportunities are not quite there yet.


On the movie you can see Kew Gardens that I visited during the long wait time in London. Amazing gardens, I hope you enjoy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése