2011. szeptember 7., szerda

Bálnalesen

Reykjavík leglátványosabb épületei balról jobbra: 1. irodaházak kék tornyai, 2. Perlan ("A Gyöngy") világoskék forgó üvegkupolája, 3. Hallgrímskirkja (Izland legnagyobb temploma), 4. a Harpa (=hárfa) kék üveghasábja közvetlenül a tengerparton a kép jobb szélén (a Művészetek Palotája izlandi megfelelője)


A kis romantikus halászhajónk


Már ciki volt, hogy három és fél év Izland után még mindig nem láttam bálnát. Mindig érdekelt a bálnanézés, de itt Reykjavíkban ez olyan, mint Magyarországon a Hortobágy-túra meg a Margitsziget körüli nyáresti hajókázás, csak a turisták csinálják. Azért elmentem bálnát nézni, kétszer is. Az első nagyon szakszerű volt, nagy hajóval, szuper idegenvezetővel, láttunk is csomó bálnát és sok újat tudtam meg a Faxaflói-öböl élővilágáról. Ide Peti, a szuperjófej magyar srác hívott meg.
Az első jó élményen felbuzdulva másodszorra is mentem, ezúttal egy kis izlandi halászhajóval. Itt a fogadtatás abszolút izlandi volt: senki oda se vetett egyetlen szót sem a szerencsétlen turistáknak, akik minden hullámra azt hitték, hogy az a bálna. Aztán persze mindenkinek leesett, hogy mit kell nézni. Ez az út is tetszett, mert egy igazi halászhajóval volt, résekkel az oldalában, vetődve a hullámokon.
Csak erről a második alkalomról vannak képeim, az első bálnanézésen túlságosan lefoglaltak a bálnák, a méltóságteljes mozgásukkal. Bálnát szánt szándékkal nem fényképeztem, mert nem valami fotogének, és  idő sincs rá: csak pár másodpercre mutatják a hátukat, amíg levegőt vesznek. Így be kell érnetek  a halászhajó és Reykjavík látképével a Faxaflói-öbölből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése