2011. szeptember 13., kedd

Hjólandi, azaz biciklin

A bicajszerelő műhely
Annyira menő Reykjavíkban biciklizni, főleg, ha a belvárosában élsz. Egyre több a bicajos és a bicikliút, és most már egy civil szervezet is alakult, akik ingyenes alkatrészeket és segítséget nyújtanak hetente kétszer a biciklijüket szerelni vágyóknak, teljesen ingyen. Az is jó, hogy pont a mi utcánkban vannak :-) Ezeket a csávókat meg kell zabálni, széplelkű kerékpár-fanatikusok, akik a szabadidejüket a biciklizés népszerűsítésére szánják, mindannyiunk javára.
Át is mentünk hozzájuk vasárnap, hogy kicsit feltupírozzuk Bjössi régi bringáját, amit jelenleg Peti, egy magyar srác használ. A szolgáltatásokért cserébe alkatrészekkel vagy önkéntes munkával lehet fizetni. Einar jófej volt, és épített ennek az egyesületnek egy kerékgumi-tartót a régi kerítésünk deszkáiból.

Einar kerékgumi-tárolója
Itt Izlandon divat, hogy ugyanannyi, esetleg több autó van egy családban, mint nagykorú. Az is divat, hogy még a sarki hotdogért is autóval járnak. Ezt rossz időben persze meg lehet érteni - ami kb az év 3oo napja - na de jóidőben? Vétek.
Szóval nagyon fontos a biciklizés terjesztése. Idén nyáron a turisták is rákaptak a kerékpár kölcsönzésre, ez a legjobb módja Reykjavík felfedezésének. Viszont Izland Reykjavíkon kívüli részein csak kisebb utakon illendő bringázni, biztonsági okokból. Sajnos az Izland-látogatók között vannak szép számmal olyan balgák is, akik az egyes út mentén málhával telerakott gépeken bicikliznek. Ez borzasztó veszélyes mind az ő, mind az autósok számára, ki is szoktam akadni ekkora felelőtlenségen. Más európai ország legforgalmasabb autóútján szerintem nem jutna eszükbe biciklizni, nem tudom, miért hiszik, hogy Izlandon majd nem lesz akkora a forgalom (mondom, több autó van itt, mint ember...).


Peti és Einar nyerget szerelnek

Itt a városban mi is biciklivel nyomjuk, még rosszidőben is, végülis jobb így, mint gyalog. Egész nyáron egy biciklitároló építésén munkálkodtunk, ami majd sokkal élvezetesebbé teszi a napi többszöri be- és kitolatást a kertünkből (mindjárt kész :-). Na meg vízálló és lopásálló is lesz remélhetőleg. Itt is lopnak biciklit, természetesen. Főleg hétvégeken, amikor csomó részeg bulizik a belvárosban és spórolni akarnak a taxin, aztán elfelejtik, hogy melyik háztól vették kölcsön a bicajt.

A kedvenc bicajos útvonalam a Grottához, egy világítótoronyhoz vezet a belvárostól nem messze, az ő képével búcsúzom mára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése