2010. január 11., hétfő

Nemzetközi Filmfesztivál, Pune 2o1o


Ehéten nemzetközi filmfesztivál van, mindenhol óriásplakátokkal hirdetik, csak a mozikat meg a filmek vetítési idejét nem lehet megszerezni. Már teljesen feladtam, hogy én is megnézhetnék pár filmet, amikor egy bevásárlóközpontban megláttam egy srác kezében egy fénymásolt programot. Kész mázli, így ma délután már egy finn filmen ültem, marhára tetszett: Forbidden Fruit Dome Karukoskitól, 2oo9. Nagyon tetszett.
A történet két tanyai kamaszlány városi szárnypróbálgatásairól szól, aka kisvakond a nagyvárosban. Jól "meg lett csinálva", de tényleg.

A legjobban az tetszett, ahogyan ez a finn-skandináv ízlésvilág az indiai értékeknek feszült: a szegénség ábrázolása a filmben pl. nem tudom, az indiaiaknak hogyan jött le, mert a finnországi szegények az indiaiakhoz képest gazdag emberek. Az is érdekes volt, ahogyan a bigott vallásosságot mutatta a film, kamaszok szerelmi kalandjai által. A vásznon nyilvánvalóan nagyon prűdnek szánták, de ez itt szerintem simán laza erkölcsként jön le.
Nekem külön érdekes volt a nyelv, zene füleimnek a finn. Jó volt felidézni a Skandináv emlékeimet, és az is jó volt, hogy ezeket az indiai közönség reakcióin át élhettem meg újra, úgy érzem, ezzel sikerült hidakat építenem magamban e két hihetetlenül eltérő világ között.

Játszanak 3 magyar filmet is, az egyikre el is tudok menni holnap - már nagyon várom: Pálfi György Hukkle című alkotása - lehet, hogy el van gépelve a programban a cím? Mert én ezt nem nagyon tudom értelmezni. Na majd holnap kiderül. Jó lesz magyart hallani.

There is an internaitonal film festival, but it is almost impossible to find out showtimes and places - still, today I saw a program in the hands of a guy in a shopping mall so I could find out about a Finnish movie that was playinf this afternoon, it was amazing! Also, I finally got the showtimes for tomorrow, and they are showing a Hungarian movie, I'm so excited to see, and to hear my beautiful mother tounge....
I loved this Finnish movie, it was good to think about my Icelandic memories and I feel that this heloped me to understand my Scandinavian experience from and Indian angle.


1 megjegyzés:

  1. Eszter, nincs elírva a Hukkle :) tényleg ez a címe. bár ha minden igaz, már láttad a filmet mire ezt beírom: egy árva magyra szó nincs benne, bár nem némafilm. érdekesség, hogy Pálfy György első filmjének alapötletét egyik kolléganőmmel közösen találta ki (egy osztályba jártak) valami kirándulás közben.

    nem tudom, mi a másik két magyar film, de ha a Taxidermia szerepel ott, akkor azt NE HAGYD KI! az itthon eléggé sztárolt Deltát viszont nyugodt szívvel halaszd.

    VálaszTörlés