2010. január 1., péntek

B.U.É.K. és Avatar






Békés új esztendőt kívánok a karácsonyi videóimmal!

Szilveszter éjszaka gondolkoztam, hogy fogadkozzak-e Újév alkalmából, végül fogadkoztam is, meg nem is.

Annyit elárulhatok, hogy gyakrabban és pontosabban fogom rögzíteni, hogy mit tanultam Indiában, így ez a blog inkább egy személyes visszatekintés lesz, mint élménybeszámoló.
Íme az első 2o1o-es gondolatsor.

31-én délután Arielle amerikai-holland és Gwen malajziai lányzókkal megnéztük az Avatart. A 3Ds látvány teljesen elbűvölt bennünket, és még a csacska történetet is megbocsájtottuk a lélegzetelállító képekért cserébe.
Vacsora keretében megbeszéltük a filmet (jelzem, mi alapvetően 3 különböző kontinensről, kultúrából jövünk!), ebből a beszélgetésből rögzítek itt néhány gondolatot.

Előrelépésnek értékeltük, hogy több "lányos" elem volt a filmben, mint amennyit egy 3D akciófilmtől elvártunk, viszont a tipikus női-férfi interakciókat sablonosnak ítéltük, pl. nem értjük, a szexjelenet miért nem tartalmazta a korábbi eseményekből logikusan következtethető hajfonatok összeolvadását, ehelyett tök hagyományos és szinte uncsi volt. Azt is nehezményeztük, hogy egy szuper asszertív főhősnő miért fekszik le a főhőssel, aztán miért kezd hisztizni, ha a pasi nem olyan csiribiri az eset után, mint az előtt. Elvégre mindenki hálhat gusztustalan alakokkal, de ez még nem a világvége, főleg egy ilyen tuti csajnak, és nem ártana, ha végre ezt a mozigyártók is felismernék.
A másik gikszer szerintünk, hogy tulajdonképpen a főgonosz motivációja hiányzott - a cégtulajdonosnak sokkal kézzelfoghatóbb anyagi érdeke volt a háborúzás, mint az ügyeletes főgonosznak.
Érdekesnek véltük, hogy a Csillagok Háborújában, a Matrixban és az Avatarban is volt egy-egy spirituális szál.
Na mindegy, mi élveztük. Szóljatok bátran hozzá ehhez, ti mit szóltatok a filmhez?

De mindennek mi köze Indiához?
Számomra az, hogy tuajdonképpen ugyanúgy érzem itt magam, mint a kék navikhoz átpártolt fehérember, aki azt se tudja eleinte, mennyi az annyi. Az Avatar erénye, hogy megmutatja a kultúrális különbségek hátulütőit, azt, hogy mennyire nehéz kívülállóként beilleszkedni egy közösségbe, mégha ugyanolyan színű is vagy, mint ők.
A beilleszkedés bizony sok hercehurcával jár, és egyedül szerintem képtelenség is, csakis mások megértésével, jóakaratával, türelmével sikerülhet. Hálás is vagyok mindazoknak, akik hajlandók az idejüket arra pazarolni, hogy elmagyarázzák, miért áldozzunk kókuszdiót a fénymásológépnek, és miért ültessük Ganesh elefánt isten szobrát a szerverre, és miért ne nyírjuk ki a konyhában rohangáló patkányokat.
Viszont milyen izgalmas is más kultúráktól tanulni, őket megismerni, háborúzás helyett velük együttműködni és a saját kultúránk értékeit átadni.


Happy New Year, let's hope it's a good one!
I have been thinking whether or not to make a new year resolution. I have sort of decided and I can tell you this much: I decided to write down my learnings from living in India in a more regular and more precise manner, so beware, my blog may turn into a personal reflection more than a chronicle of my Indian memories.
My first reflection is about Avatar as we watched it with Arielle and Gwen, Sangam girls on the last afternoon of 2oo9. We loved the 3D magic even if the story was simplistic, bit have some criticism, of course:
- we love that the movie is just as much designed for girls as for boys as we first expected a hard core action movie.
- We don't like the interaction between male and female heros. Once the super assertive lovely lady sleeps with the navy guy, why would she then respond so histerically once the guy turns out to be less glossy as before? Finally everybody sleeps with jerks at some point and it is definitely not the end of the universe, also putting this into almost every movie is showing an overly stereotypic and false female reaction. Arrrrghhh.......
- We thought the sex scene was too traditional and somewhat boring, plus joining the hairplates into a bond would have been so much more logical.
- The main nasty guy did not really have a motivation to lead such a cruel war. We thought the company owner should have been the main angry guy as he had a much clearer financial motive for the war.
- Finally, we found the underlying spirituality kind of cool, and it is interesting that the same kind of theme is there in both Starwars and Matrix.

But what does this all have to do with my reflections in India? I really think learning to fit in a new culture is just the same as learning to exist in a seemingly totally insane world, where you have to start all over to learn all the social, spiritual, physical etc. rules that you use as a base to lead your life. The movie is a great example for this and it also shows how it is key to have supporters in this very steep learning curve to guide you along the discoveries of a new culture. I am superthankful to all those who took their time, patience and understanding to explain me why to offer coconuts to a photocopier and why we should not kill the rats who are running around in the kitchen.
The movie also illustrates how exciting it is to explore a whole new culture, and share your own. And that we all should make love, not war :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése