2010. június 18., péntek

Izland 66, Einar 32

Június 17. Izland függetlenségi napja, 1944-ben ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot (ezt megelőzően dán, azt megelőzően pedig norvég uralom alatt tengették napjaikat).

Einar is június 17-én "függetlenedett" az anyaméhtől, micsoda párhuzam! Jól csinálta, mert így a szülinapján se munka, se suli nem volt még, de sajnos a sok buta nemzeti csinnadratta miatt viszont elég nehéz egy valamirevaló szüinapi bulit összerántani neki.

Most Izland jelen politikai helyzetét szeretném kicsit dícsérni, mert nemrég voltak önkormányzati választások, amiket a fővárosban egy új (alig hathónapos), "Legjobb" néven futó csoport nyert, élükön befutott izlandi humoristával (aki mára már polgármester). A 15-ből 6 helyet szereztek a fővárosi önkormányzatban. Itt mellékelem a választási reklámkampány kulcsdarabját, ezt a remek videót. (angol felirat, izlandi szleng dalszöveg)




Én ezt hatalmas előrelépésnek értékelem, mert Izlandon tényleg eddig csak az volt, hogy mindenkinek m
egvolt, hogy melyik pártnak szurkol, tisztára mint egy focicsapatnak, és még akkor is a kedvencre szavaztak, ha az sorozatosan elbaltázta az ország jövőjét. Most végre, az államcsőd után másfél évvel leesett a tantusz vikingéknél is, hogy ennél már egy humorista is jobb államférfit csinálna, mert azon legalább tényleg jókat lehet röhögni. És Jón Gnarr, az említett humoragy tényleg tud valamit - hogy mit, az majd most kiderül.
Nekem egyből vissza is tért az izlandiakba vetett hitem - korábban úgy éreztem, hogy ez a társadalom abszolút képtelen az önmenedzselésre, változtatásra. Kiderült, hogy azért ennyire nem rugalmatlanok északi barátaink - csak egy államcsőd kell a változtatáshoz (a CIA factbook szerint ma Izland a világ 11. legeladósodottabb országa)... Most cinikus vagyok, de tényleg nem gondoltam volna, hogy önmaguk jószántából lecserélik majd a fapoha kopott politikusaikat üde civilekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése