2010. március 9., kedd

Holi holi!






Száz éve nem írtam, és ez a sok fogadkozás ellenére annak köszönhető, hogy Einar ismét Indiában van (január közepe óta). Fárasztó de izgalmas a fiatalasszony-lét :-)

Most holiról, a tavaszvárás, a jó győzedelme a rossz felett és a színek indiai fesztiváljáról szeretnék röviden megemlékezni.
Holi előestélyén tüzeket raknak a rossz elégetésének jelképeként, és az emberek és ennek a tűznek a hamuját másnap vízzel felhigítva egymásra kenik (ez Maharashtra tartományban jellemző). Észak-Indiában Holi napján rikító színű festékekkel és vízzel dobálózik boldog-boldogtalan az utcákon, és mára ez a hagyomány egész Indiára kiterjedt.
Korábban Maharashtrában holikor csak a tüz hamujával dobálóztak, és holi 5. napján használtak csak festéket, de mára ezek a hagyományok elmosódtak, és mindenki minden lehető alkalommal dobálja, ami keze ügyébe kerül.

Mi holit azzal ünnepeltük, hogy a tüzrakós előestén hatalmas bulit tartottunk a tetőteraszunkon, ahonnan látni lehetett a környező tüzeket. A buliról készült a mellékelt videóm. Bazi jól sikerült, 13 országot (India, USA, Nagy-Britannia, Magyarország, Izland, Ausztrália, Németország, Irán, Franciaország, Marokkó, Malajzia, Japán, Kanada) és 8 különböző vallást (kereszténység, jainizmus, hinduizmus, iszlám, shik, zsidó, taoizmus, buddhizmus) számoltunk össze az este során. Annyira jól sikerült, hogy este 8tól fél kettőig cseverésztünk, és még két nappal az esemény után sem tudtam felrázni magam a partilázból, annyi barátságot sikerült megújítani, elmélyíteni, létesíteni. Képek is készültek a klassz estéről.

Aztán holi alkalmával talpig festékesek lettünk: én holi napján dolgoztam, de azért a munkahelyen a kollégákkal mi is megünnepeltük a festékdobálást, csak egy nappal korábban. Íme a bizonyíték:


Einar viszont barátokkal egy természetes festékeket használó buliban járt, és a városban fényképezett néhány mulattató életképet, pl. borbélyt munka közben, teljesen festékkel borítva.


Ádámtól hallom, hogy Budapesten is volt holi. Ennek nagyon örülök, mert ha véletlenül Magyarországra találnák költözni, bizony hiányozni fog a temérdek indiai fesztivál.

English Summary
So the coolest ever Indian festival is holi. The night before people make huge binfires and burn the winer and the bad things away. Once this is done, the next day everybody is ready for colour-throwing at eachother, as the celebration of spring and all good things. At this point it is about 30-35 degrees Celsius here, so please understand ´winter´and ´spring´ in its widest sense.
With Einar we threw an awesome party on our roof terrasse to very cool people - enjoy our video and pictures!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése