2008. november 9., vasárnap

Kerala

Diwalit, a fények fesztiválját Keralában töltöttük, India délkeleti csücskében. Idő szuper, tengeri herkentyűk isteni frissek, jó sok elefánt, tea- és fűszerültetvény, szóval több sem kell.

Diwali a legjelentősebb hindu fesztivál, a mi karácsonyunkhoz hasonlatos. 8 napon át tart, és minden napnak megvan a maga koreográfiája: férj-feleség nap, nővér-fivér nap, meg miegyebek. Ilyenkor mindig az egyik puját hajt véger a másikon (ez egy kis szertartás, ami áldást hoz az emberre), aztán a másik megajándékozza az egyiket. Nagyon klassz, és közben természetesen tombol a süti-dömping. Az itteni sütik lényege a cukor minden mennyiségben, ennek eredményeként India felküzdötte magát a világranglista tetejére cukorbetegségben. De legalább élvezik az életet, amíg tart.

Vissza Keralához, egy éjszakát töltöttünk a tengerparti Kochinban, ahol a hagyományos libikóka szerű kínai halászhálók jelentették számomra a legnagyobb látványosságot. Aztán a hegyvidék felé vettük az irányt Munnarba, ahol teaültetvényeken kirándulgattunk, majd kardamom-erdőkön át értünk Thekkadyba, ahol elefántháton tettünk sétát egy fűszerültetvényen át, és néztünk Kathakali előadást (ez Kerala hagyományos táncformája, amit férfiak táncoltak hindu templomokban, táncukkal történeteket mesélve a Mahabharatából és Ramayanából, halálra kisminkelve). Utunkat Alleppey-ben egy csónakházas vizitúrával zártuk, mesés pálmafás vizeken hajóztunk keresztül, és ez méltó vége volt egy klassz Diwali-kiruccanásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése