2009. november 18., szerda

Barlangnézőben

Ajanta, Ellora és Aurangabad kőbarlangjait még szeptemberben hódítottuk meg Einarral. Ezek több ezer éves barlang-templomok, Ajanta és Aurangabad buddhista, Ellorán pedig a buddhista mellett ott vannak a hindu és Jain templomok is. A mindeközül leghíresebb talán Ellora 16. számú hindu temploma, ami a világ legnagyobb, egyetlen sziklatömbből készített faragványa. Szóvaé menők ezek kéremszépen, részei is az UNESCO világörökségnek.

Nekünk nagyon bejöttek a barlangok, mindegyiket végigjártuk, kivéve a jaineket Ellorán, mert ránkesteledett - úgyhogy megyünk vissza Januárban Einar szüleivel!
Indiában mindig elhűlök, hogy mennyire korán mekkora tömegeket volt képes ez a kultúra egy cél irányába mozgósítani. Ez ma is India egyik erőssége, nem gond pár tíz- vagy százezer embert összehozni. A barlangok méretei azt sugallják, hogy tízezrek dolgozhattak a faragáson, talán egy-egy lépcső vagy oszlop emberek egész életműve.
A másik izgalmas dolog a barlangokkal kapcsolatban, hogy némelyik befejezetlen, és szerencsére a faragás különböző pontjain hagytak fel velük. Így az ember nem csak a készterméket, de a faragás és tervezés egy-egy szakaszát is megismeri, és ettől az egész sokkal izgalmasabb.
A legklasszabb az egészben pedig az, hogy Ellorán három vallámás templomai teljes harmóniában léteznek egymás szomszédságában. Ez is India egyik nagy erénye, lépten-nyomon találkozom szomszédos hindu, keresztény, muzulmán, sikh, jain, buddhista helyekkel, bármely összetételben.I loved the caves of Ajanta, Ellora and Aurangabad. They were carved into a mountain basically about 2 thousand years ago. It is crazy to imagine how many hands were needed to carve these amazing rock temples - mainly buddhist ones, but Ellora hosts Jain, Hindu and Buddhist caves, all together at one site.
Also, it's really cool to see some unfinished caves as they help you imagine how the whole planning and construction worked, and how much time it all must have taken to create these amazing and humbling places.
Please feel free to browse through our pics at the above link.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése