2008. október 11., szombat

Dessara


Dessara a jó és a rossz harca, és természetesen a végén a jó győz. Ez eddig unalmas, de ez a fesztivál talán a legmulatságosabb az összes közt. Október 9-e a legtutibb, amikor is poojat, azaz "áldozatot" mutatunk be a használati tárgyaknak, hogy egész évben jól működjenek. Ezt régebben késeken, asztalokon, edényeken hajtották végre, de ma már az iPhone-tól az úszómedencéig mindennek kijár a pooja. 
Az eljárás a céltárgyra való virágfüzér és piros festék felhelyezésével indul, majd kumkum és turmeric port szórva betel dióval kétszer, egy lámpással pedig háromszor körözünk a tárgy felett, végül aranynak hívott levélkéket, kókuszt és virágot helyezünk a tárgyra. Majd rövid ima. 
Gondoltam, csinálok poojat a számítógépemnek (a képen látható), hátha akkor nem fagy le napjában kétszer, de sajos azóta is lefagy, pedig én igazán megpróbáltam. Szerencsére a fénymásolónk állapotában a pooja óta jelentős a változás, bár lehetséges, hogy a karbantartó srácnak is volt valami köze a dologhoz, amikor kijött kicserélni a romlott alkatrészeket.
Az egészben a legnagyszerűbb az, amikor a személyzet a nagyfőnök irodájában áldozva percekig béremelésért fohászkodik :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése