2008. április 17., csütörtök

Mr. Ambedkar

Hetfon unnepeltuk Baba Saheb Ambedkar szulinapjat. Ambedkar nagyon nagy figura, o irta az indiai alkotmanyt, de ez mind semmi: az erinthetetlenek kasztjabol szarmazik (dalit), de ennek ellenere Nagy-Britanniaban vegzett jogi egyetemet, es Indiaba visszaterve megirta az indiai alkotmanyt. Nem semmi.

Az o nevehez fuzodik a hinduk tomeges buddhizmusra atterese, mivel az alacsony kasztokbol szarmazok eletet a hinduizmus kepes tonkretenni. Igy most csomoan buddhistak, pl. a Sangamban dolgozok nagy resze is buddhista. Tehat Ambedkar itt nagy figura, es a szulinapjan munkaszuneti nap van.

Holnap is munkaszuneti nap van, mert akkor meg egy jain figuranak van szulinapja, jovo heten meg Hanumant unnepeljuk. Tokmindegy, hogy buddhista, jain vagy hindu vagy, mert mindenki unnepli a masiket is :-) Nagyon lelkes fesztivalozok ezek a nepek.

En szemely szerint orokre halas leszek Ambedkarnak, mert olyan finom ladut kaptunk a szulinapja alkalmabol, amilyet meg nem ettem! A ladu egy indiai desszert, csicseriborso lisztbol es cukorbol keszul. Hm... Itt egyebkent az a szokas, hogy ha az embernek szulinaoja van, vagy gyereke szuletik, vagy csak siman vesz egy motort vagy autot, akkor az ismeroseit vegiglatogatja es edessegeket ajandekoz. Tok poen szokas, mert mindig tortenik valakinel valami, ugyhogy egyfolytaban jol vagyunk tartva :-)

Most bucsuzom, remelem, a jovoben gyakrabban tudok blogozni, mint az elmult ket honap alatt.

3 megjegyzés:

  1. Það væri gaman að geta lesið ungverskuna þína Eszter mín. Vonum bara að Einar verði duglegur að blogga.

    VálaszTörlés
  2. Getur einhver sent mér póst þegar næst er bloggað hér? Er alltaf að tékka en er alveg við það að gefast upp

    VálaszTörlés