2011. augusztus 22., hétfő

Menningarnótt, avagy a kultúra napja


A hömpölygő tömeg

Reykjavíkban is nagy ünnep az augusztus 20-i hétvége: a kultúra napja (illetve éjszakája, mivel "menningar"= a kultúra birtokos esete, "nótt"= éjszaka). Ilyenkor egész álló nap sokszáz program fogadja az idelátogató ezreket. Ez az év egyik azon rendezvénye, amelynek alkalmából - izlandi léptékhez képest - hömpölygő tömeg lepi el a belvárosi utcákat. Azért azt Einarral egyből megállapítottuk, hogy ez a népsűrűség Indiában a "kihalt utca" definíciójához lenne hasonlítható, nem egy fesztiváléhoz :-)


Színház az utcán

Mivel idén már van szép új kerti teraszunk, a család számára itt egy igazi koktélparty volt harapnivalóval és kényelmes székekkel, hogy a sok program közepette legyen hol megpihenni a messzebb lakóknak is.


A család a teraszon (a gyermek Magnús Kári (ejtsd: Magnúsz Káori), ami nagy szelet jelent)

Számomra a nap fénypontja egy építész által vezetett séta volt az istenek negyedében: van egy picike része a belvárosnak, ahol az északi mitológia isteneiről nevezték el az utcákat. De annyira kifinomultan, hogy az egymáshoz képest való elhelyezkedésük az istenek egymáshoz való viszonyát is jelöli. Ilyen negyed egyébként több skandináv városban is van, de Reykjavíkból indult ki az ötlet, természetesen (mondanák az izlandiak, egy hivalkodó mellkihúzás és egy visszafogott köhintés kíséretében).


Séta az istenek negyedében


Egy kovács bemutatója

Láttuk egy kínai tornacsoport bemutatóját, meg mindenféle izgalmas koncertet, utcai színházat, standot, kiállítást. Lejártuk a lábunkat, mert tényleg megérte. Az egyik ékszerbolt gyeptéglázott padlóval dobta fel a megszokott dekorációt, de ez csak egy példa a tucatjával előforduló fantasztikusan modern, ötletes és drága látványosságokra.
A magyarországi augusztus 20-hoz hasonlóan itt is tüzijátékkal zárult e remek igazi nyári nap (14 fok, káprázó napsütés, fogvacogtató, de száraz éjszakával. Ritka kánikula!).


A kínai tornacsoport az újonnan avatott zenei csarnok szabadtéri színpadán


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése