2009. július 28., kedd

Kultúrális trilógia




Most három rövidke felvétellel szeretném bemutatni India kultúrájának egy-egy szegmensét, az étkezéstől a valláson át a társadalmi egyenlőtlenségekig, és egy falatka természetet is.

Ez itt egy sokévezredes kultúra, a világ egyik legősibb és legrégebb óta fennálló társadalma. És mint ilyen, sokminden szokásjogon alapul - szinte minden. Találtam egy idevágó Polcz Alaine idézetet, ami eredetileg a lasagneról szólt:
"Tulajdonképpen teljesen mindegy, milyen tölteléket teszel bele, bármivel jó, amit kitalálsz. Ha akarod, akár krumplit is tehetsz közéje. Az ember ragaszkodik ahhoz, amit megszokott? Hát, mit szoknak meg a mai fiatalok és a mai gyerekek?"

Mivel a ma Indiája ősi kultúrákon virágzik, a szokások itt mindent felülírnak - pont ettől olyan baromira szürreális az egész ország, mintha nem is a Földön élnének. Pedig itt élnek, csak nekik évezredekkel több idejük volt szokásokat felhalmozni, így hosszabb ideig tart ezeket átformálni is - de erre talán nincs is szándék. Indiában pont ez a dolgok sava-borsa, de egyben a dolgok rákfenéje is.

English Summary

Here I'ld like to showcase Indian culture through 3 short videos - shots about food, religion and nature.
The very essence of this culture is that it is so ancient that it is almost entirely a collection of customs - nobody may know anymore why people do things the way they do them but that's also not the point. The point is to preserve, respect, maintain and pass on tradition and customs. This is at the very heart of today's India, being both its highlight and its downpart to the outsider.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése